Am primit încă de anul trecut un tag de la Anişoara care mă ruga să scriu despre cea mai bună carte pe care am citit-o eu. Cum nu mă pot rezuma la un singur titlu, am primit acceptul să scriu despre cele mai bune cărţi… Am citit destul de multă beletristică în ultimii ani, dar în mare parte cărţi „de consum”, de autori gen Coelho, Dan Brown (ce vreţi, merg destul de mult cu trenul, şi în general drumuri lungi), mult science fiction, însă mai puţină literatură de calitate.

Aşa încât:

    A treia pe listă este „Pendulul lui Foucault” de Umberto Eco. Este numai al treilea pentru simplul motiv că n-am apucat să citesc decât primul volum (mi-l poate împrumuta cineva pe al doilea?). O carte despre teoria conspiraţiei, templieri, un strop de religie, ceva magie albă / neagră şi mult suspans… suficient cât să iasă o reţetă care te ţine cu sufletul la gură de-a lungul primului volum şi să nu te lase să-l laşi din mână. Mor de curiozitate să văd cum continuă 😀

    A doua este „Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov. Romanul, pe care, spre ruşinea mea, l-am citit abia anul trecut, este unul savuros, despre un diavol modern, un roman fantastic, plin de culoare şi vervă, a cărui acţiune se petrece într-o Moscovă a anilor 1920 – 1930, dar pe care imaginaţia mea a reuşit să le suplinească cu locuri şi imagini din Bucureşti.

    Şi, în sfârşit, în vârful listei, este „Maidanul cu dragoste”, de G. M. Zamfirescu. De ce? Pentru că are un stil atractiv, pe care eu l-am apreciat, şi, deşi nu mă identific cu personajele, am reuşit să identific zona în care se petrece acţiunea, şi mare parte a clădirilor – adică undeva pe Bd Regiei, pe la fabrica de bere “Gambrinus”, cât vor mai rezista până vine pasaju’ peste ele. Romanul este un fel de “Amintiri din copilărie”, care însă se desfăşoară în periferia Bucureştiului începutului de secol XX, cu viaţă şi oamenii de acolo, in mare parte rămaşi aceeaşi după mai bine de un secol.

    În final, nominalizez pe Şeherezada, pentru că scrie foarte fain, şi vreau să aflu cine o inspiră, pe Spiriduş pentru că îmi plac posturile ei, şi sunt curios ce preferinţe are şi pe Emily pentru că s-a plâns că în vacanţă n-a citit decât o carte, dovadă că de obicei citeşte mai mult, şi aş vrea să aflu ce

Instrucţiuni pentru cei tag-uiţi…

Acum e rândul vostru să respectaţi următoarele reguli:
1 – După ce aţi fost nominalizaţi recomandaţi din toată inima o carte şi explicaţi într-un paragraf de ce (sa o faceti mai bine ca mine).
2 – Nominalizaţi alte trei persoane pentru a primi tagul şi explicaţi de ce, tot într-un paragraf.
3 – Anuntaţi-i că au fost nominalizaţi.
4 – Nominalizaţi şi cine v-a făcut surpriza, pentru a se putea merge şi înapoi pe firul proiectului.

Succes!

Reclame