Am creat de ceva vreme categoria “filme”, şi încă nu am inaugurat-o. Nu că nu m-aş uita la filme. Nu că n-aş fi văzut nimic demn de luat în seamă. Dar întotdeauna am găsit ceva mai bun de făcut decât să comentez pe marginea unui film.

    “Talladega nights” l-am văzut de ceva vreme. L-am mai lăsat să se sedimenteze. Ce se poate spune despre filmul ăsta? Poveste clasică despre împlinirea visului american. Cum un puşti pasionat de maşini ajunge într-o zi (la momentul portivit, în locul potrivit) să devină pilot de curse. Termină prima sa cursă pe locul trei iar apoi urmează un luuuuuung şir de victorii. Un accident – şi totul se năruie, dar are puterea să revină. După cum am zis, poveste clasică, ceea ce m-a şi determinat să mă uit la film – să-mi odihnesc niţel neuronu’ şi să văd un film cu şi despre curse de maşini.

    Numai că asta nu este povestea unui erou. Este povestea cuiva care reuşeşte în viaţă călcând peste cadavre, făcând absolut orice ca să câştige. Şi care nu ştie să piardă. Este un film despre superficialitate. Despre prietenii care te uită în clipa în care nu mai eşti nr. 1. Despre cum să nu îţi creşti copiii. Poate că este un film despre adevăratul vis american, pe car nu-l poţi atinge dacă joci rolul de băiat bun.

    Imediat după film, mi-a părut rău că am pierdut două ore din viaţă uitându-mă la el. Acum îmi dau seama că nu e chiar aşa. Will Ferrell nu joacă rolul unui erou, ci al unui anti-erou. De fapt, tot filmul este plin de exemple de modele pe care să nu le urmezi. Şi pe care le vedem peste tot. Daţi drumul la televizor. La ştiri. La talk-show-uri. La emisiuni mondene. Uitaţi-vă cu atenţie. Şi încercaţi să identificaţi personajele din film. Nu e deloc greu, aşa-i? Evident, nu sunt piloţi de curse. Dar sunt vedete. Sunt oameni din top 300.

    Şi abia acum realizez de ce nu mi-a plăcut filmul. Pentru că, de fiecare dată când dau drumul la televizor, văd câte un episod din această poveste. Poate că avem nevoie de mai multe filme cu eroi. Cu modele demne de urmat. Fără (hor)Monici şi fără (v)Irinei.

Reclame