Voi incepe cu o rugaminte. Nu imi raspundeti ca ar fi cazul sa imi upgradez calculatorul inainte de a termina de citit chestia asta. Daca dupa ce ati ajuns la sfarsit inca mai simtiti nevoia sa imi comunicati asta, inseamna ca ori:

    a. N-am fost in stare sa ma exprim suficient de clar si sa transmit mesajul pe care voiam sa-l transmit (shame on me)

    b. N-ati inteles care era mesajul pe care voiam sa-l transmit (shame on you)

    Deci… Mai nou = mai bun?

    Nu întotdeauna. Uneori, pur si simplu, NU. Pe vremuri, cand calculatoarele dispuneau de resurse foarte limitate, programele se faceau cu cap. Cu gandul la acele resurse. De asta a aparut problema care a înnebunit o lume întreaga, cu „virusul mileniului”, care de fapt nu era nici un virus, ci doar un bug mititel pornit de la faptul ca BIT-ul, pe vremuri, era asa de pretios, încât pentru ani se foloseau doar 2 cifre. Iar acum… cuvantul cheie este „Risipa”. GIGA.

    Procesoare de macar 2 GIGA, Memorie RAM, de la 1 GIGA in sus, Hard-disk – sub 100 de GIGA nici n-avem ce discuta. Si, cu atatea resurse la indemana, ce programator se gandeste sa faca totusi un pic de economie?

    Probabil ati auzit de proiectul „Laptopul de 100$„. Ce are acest laptop de costa asa putin? Pai.. nu prea are: conform celor de la One Laptop per Child, solutia hard este urmatoarea:

 • dual mode display: full color + hi-res b/w – de cand n-ati mai vazut un monitor alb-negru? Ia spuneti cinstit, telefonul mobil pe care il aveti, are tot display color, nu?
 • 500 MHz processor
 • 128 MB of DRAM
 • 500 MB Flash memory
 • no HDD – e suplinit de memoria flash
 • 4 USB ports
 • wireless broadband with mesh network
 • innovative power, including wind-up – surse alternative de curent electric exista, de ce nu sunt folosite pe scara larga? Credeti ca „cineva” – adica marile companii producatoare de energie – are/au vreun interes ascuns ca aceste surse alternative sa nu fie folosite? CHIAR ARE NEVOIE UN CALCULATOR SA CONSUME 400-500W (pe ora)? Spre comparatie, un DVD-player consuma sub 20W, o combina muzicala pana in 40W, un TV 80-100W… Un FRIGIDER cam 1000W/zi)…

    Ce pot sa faca aceste calculatoare? „(the laptops) will be able to do most everything except store huge amounts of data”. Adica vor putea face tot ce face un laptop de 1000$ sau mai mult, cu exceptia stocarii unor cantitati foarte mari de date. In viata de zi cu zi, aceste „cantitati foarte mari de date” sunt reprezentate de 3 categorii:

 • filme
 • muzica
 • jocuri

    Bun, deci cine vrea filme si muzica sa investeasca in medii de stocare de mare capacitate, cine vrea si jocuri… sa investeasca in sisteme performante. Mi se pare cinstit.

    Problema e urmatoarea: „Today’s laptops have become obese. Two-thirds of their software is used to manage the other third, which mostly does the same functions nine different ways.” Bine, nu numai laptopurile, toate calculatoarele… Calculatorul pe care lucrez eu azi are un procesor de 750 MHz si 128 MB RAM. Cand l-am luat era undeva in varful gamei (varful-varf era la 850-900 MHz). Si si-a facut treaba cu brio de-a lungul anilor. Dar, pe masura ce anii au trecut, software-ul s-a „imbunatatit”, si cum o belea nu vine niciodata singura, au fost necesare update-uri peste update-uri. Asa ca dintr-un calculator care „zbârnaia”, am ajuns sa am un calculator care „se târâie”. Acelasi calculator. Folosit sa faca aceleasi lucruri. Cu aceleasi programe, dar versiuni imbunatatite…

    Tragedia a fost de curand cand mi-am updatat Winamp-ul. WINAMP-ul!!! Inainte, dadeam un clic si in 10 secunde se deschidea si-ncepea sa cante. Acum, dau un clic, astept 15 secunde pana apare splash-screen-ul, inca 1 minut pana se incarca si inca 30 de secunde pana incepe sa cante (cronometrat!) – cu pachetul de skin-uri clasice, care nu mananca asa de mult din resursele calculatorului (mi-e groaza sa ma gandesc ce s-ar intampla daca as folosi pachetul modern). Ce imi ofera noul winamp in plus fata de cel vechi?

 • O interfata grafica moderna pe care nu o pot folosi?
 • Stie sa scrie CD-uri? Pentru asta am NERO
 • Un sistem mai complex de sarit de la o melodie la alta si de facut „cozi” de melodii… hm
 • Foloseste un sistem de hotkeys din afara ferestrei? E doar un plugin care poate fi adaugat ulterior.
 • Si-n rest? Pe bune, CE NAIBA STIE SA FACA IN PLUS fata de versiunile mai vechi? Ca melodiile tot asa se aud…

    Altceva… Pachetul Office. Ce face ultimul Word in plus fata de Word 97? Cat la suta din ceea ce STIE sa faca Office-ul – indiferent de versiune – folosim noi, utilizatorii ocazionali? De exemplu, textul pe care il cititi acum a fost scris in Notepad-ul Windows-ului Me. Vedeti vreo diferenta intre acest text si altul scris cu cine stie ce program super-ultra-mega-hiper destept si laudat? – nu va legati de font, asta se poate schimba cu usurinta, daca nu stiati!

    Care a fost ultima schimbare/imbunatatire MAJORA la capitolul browsere? Dupa parerea mea singurele chestii utile au fost popup blocker-ele si aparitia de taburi, ca sa nu mai umpli taskbarul cu toate ferestrele paginilor pe unde umbli. Toate sunt din ce in ce mai complexe, dar ce aduc ele cu adevarat NOU si UTIL in domeniul browsingului?

    Ma doare ca nu pot instala anumite codec-uri (de ex DIVx 6, sau WMP10) decat sub Windows XP, ceea ce imi limiteaza accesul la anumite filme sau feed-uri video. Este winXP atat de revolutionar incat aceste codecuri nu pot functiona si pe un Win98/Me?

    Concluzia mea?

    Beneficiile aduse de noile produse software nu justifica necesitatile imense de resurse (hard si soft, deopotriva) pe care acestea le pretind!

Reclame